Endo update 2023

When Endo meets Resto

Ediția a VIII-a, 10-11 Februarie, Cluj-Napoca

Grand Hotel Italia și Transilvania Microscope Dentistry Training Center (str. Salcamului 21)

 

Ediția din acest an a Endo UPDATE va include o serie de 8 conferințe care vor avea loc vineri la Grand Hotel Italia și 3 workshop-uri realizate sâmbătă la Transilvania Microscope Dentistry Training Center din Cluj Napoca (str. Salcamului 21). Dorința noastră este ca aceste conferințe și workshop-uri să ghideze cu succes participanții prin toate etapele unui tratament endodontic și chiar a tratamentelor corelate cu acesta.

Dragi colegi, ca in fiecare an, va invitam sa participati la “Endo Update”, congres adresat medicilor dentisti generalisti care sunt preocupati de a oferi pacientilor lor tratamente profesioniste singuri sau in echipa cu medicii dentisti endodonti. Editia din acest an „ENDO UPDATE” isi propune sa abordeze tehnicile de lucru de la endodontie pana la restaurare si cazurile dificile care impun o izolare speciala si o abordare intre specialitati: parodontologie, endodontie si restaurare.

7

Temele abordate de lectorii acestei editii a congresului “ENDO UPDATE” vor acoperi problemele cu care ne lovim frecvent in cabinet:

 • elemente punctuale de diagnostic, prognostic si realizarea unui plan de tratament endodontic al cazurilor clasice si dificile
 • tehnici de pregatire a unui dinte aflat la limita extractiei pentru a putea fi tratat endodontic: elongare coronara, extruzie partiala/extractie partiala
 • sisteme de izolare usoara si rapida pentru cazuri simple si dificile
 • prepararea in miscare rotativa si reciproca a canalelor in locul celei manuale pentru a economisi timp
 • scheme eficiente pentru preparare, irigare, obturare, pregatire pentru restaurare.

Bonus: Înscrierea asigură participarea gratuită la live OP: Îndepărtarea pivoților din fibră de sticlă

Studenții au acces gratuit la conferințe în limita locurilor disponibile direct la locație.

Notă: butonul te va redirecționa pe site-ul nostru MB Dental Institute pentru înscrieri.

Lectori

Stefan Jitaru

Stefan Jitaru

Dr. Ştefan Jitaru este absolvent al Universităţii de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” promoţia 2010. Din 2011 a urmat rezidenţiatul în endodonţie în cadrul Facultăţii de Medicină Dentară Cluj-Napoca fiind primul care a lansat microscopia endodontică în Cluj şi unul dintre fondatorii comunităţii online, “Academia de Endodonţie”.

Este membru al Asociaţiei Clujene pentru Cercetare în Endodonţie şi cadru didactiac asociat la catedra de Endodonţie, Odontologie şi Patologie Orală a UMF Cluj-Napoca. Din 2014 este doctorand al Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Chimie, studiind tehnologia nano materialelor utilizate în refacerea leziunilor osoase periapicale.

A fost lector şi trainer în cadrul cursurilor postuniversitare organizate de Asociaţia Clujeană pentru Cercetare în endodonţie şi Academia de Endodonţie vizând prepararea rotativă a canalelor radiculare, ergonomia şi tratamentul la microscop, abordarea cazurilor cu perforaţii, ace fracturate, canale calcificate, fracturi radiculare. Mai mult decat atat, dr. Stefan Jitaru a fondat in anul 2017 impreuna cu dr. Marius Bud „Centrul de trainining in microscopia stomatologica” un centru educational unic in Transilvania unde desfasoara cursuri adresate medicilor dentisti care doresc sa se specializeze in endodontie.

sergiu nicola

sergiu nicola

 • Graduate of Carol Davila School of Dental Medicine Bucharest , Romania in 2003
 • Practice limited to Endodontics since 2006
 • Master in Endodontology 2006-2008 Carol Davila School of Dental Medicine Bucharest, Romania
 • Member of ARE (Romanian Association of Endodontology) affiliated to ESE (European Society of Endodontology)
 • Active Member of international endodontic forums.
 • Numerous lectures about endodontic topics mainly focused on removing separated instruments with minimum invasive techniques.
claudio farnararo

claudio farnararo

Dr. Claudio Farnararo It is the first time we have the chance and the honor to host in Cluj-Napoca the famous endodont Dr. Claudio Farnararo from Italy (2004 University of Florence. Msc in oral surgery in 2007 University of Florence). Dr. Claudio Farnararo is a visiting professor at Master of endodontics at Second University of Naples in 2016. He has a private practice limited to microendodontics in Naples and in the same time he is the founder of the training center www.dental-art.education. Lecturer at national and international congresses, invited for presentations and workshops addressed to dentists all over the world.

 

Radu Bulat

Radu Bulat

Dr. Radu Bulat este absolvent al Universităţii de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemitanu” Chişinău, oraş în care şi-a început practica în endodonţie. La finalul anului 2014 dr. Radu Bulat s-a relocat în Cluj-Napoca alăturându-se echipei noastre de endodonţie.

Practica sa clinică susţinută se completează cu preocupări de cercetare legate de durerea postoperatorie si endodontia la microscop minim invaziva. În acelaşi timp este implicat ca lector în traininguri şi cursuri postuniversitare care vizează endodonţia microscopică sustinand cursuri si workshopuri pentru studenti si medici in cadrul conferintelor de specialitate.

Lucreaza si in cadrul Catedrei de Endodontie a Universitatii de Medicina si Farmacie, „Iuliu Hatieganu” din Cluj Napoca, ocupand funtia de Asistent Universitar Colaborator.

Sergiu Spataru

Sergiu Spataru

Dr. Sergiu Spătaru este absolvent al Facultăţii de Medicină Dentară – Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj Napoca.

Încă din studenţie, ca preşedinte al Organizaţiei Studenţilor Stomatologi (OSS Cluj), şi-a manifestat preocuparea faţă de cercetarea ştiinţifică în domeniul endodonţiei şi imagisticii digitale CBCT fiind unul dintre membrii fondatori ai cercului ştiinţific studenţesc „EndoResearch” în 2013.

A fost implicat în proiecte internaţionale de voluntariat stomatologic realizând consultaţii şi tratamente în România şi în India. Este rezident al clinicii de Endodontie in cadrul Facultatii de Medicina Dentara a UMF „Iuliu Hatieganu” Cluj Napoca. În cadrul MB Dental dr. Sergiu Spataru face parte din echipa de endodontie, realizand consultatii si tratamente pacientilor clinicii noastre dar si pacientilor carora dentistii lor le recomanda un medic specializat in endoodntie.

Marius Bud

Marius Bud

Dr. Marius Bud este absolvent al Facultăţii de Stomatologie din Cluj-Napoca, promoţia 2002. A urmat un masterat (UMF Cluj-Napoca) iar în 2008 şi-a susţinut doctoratul în ştiinţe medicale. A facut stagii de cercetare la Universitatile din Leuven (Belgia), Amsterdam si Paris iar in ultimii 10 ani lucreaza in cadrul departamentului de odontologie conservativa a UMF Cluj unde coordoneaza cercul stiintific studentesc de stomatologie restaurativa. Este autor si coautor la mai multe carti si articole publicate in reviste internationale. Anual dr. Marius Bud sustine zeci de prezentari si workshopuri de stomatologie restaurativa (restaurari directe) si imagistica digitala/CBCT adresate medicilor in tara dar si in strainatate (China, Suedia, Belgia, Portugalia etc). Dr. Marius Bud isi desfasoara activitatea profesionala in cadrul clinicii MB Dental Cluj-Napoca aplicand conceptul de “microscope dentistry” si pentru tratamentele restaurative (obturatii, protetica), fiind unul dintre pionierii realizarii restaurarilor directe sub control microscopic.

PrograM

Conferințe

Vineri, 10 Februarie

9.00-10.00 • Stefan Jitaru

9.00-10.00 • Stefan Jitaru

Single visit endo – un protocol în 5 pași: de la izolare la obturare

10.00-11.00 • Sergiu Nicola

10.00-11.00 • Sergiu Nicola

Retratamentul endodontic conservativ – simplu și eficient

11.00-11.30 • Pauza Cafea

11.30-12.00 • Sergiu Nicola

11.30-12.00 • Sergiu Nicola

Live Op: îndepărtarea pivoților din fibră de sticlă

12.00-13.00 • Sergiu Nicola

12.00-13.00 • Sergiu Nicola

Retratamentul endodontic chirurgical – a doua șansa pentru păstrarea dintelui

13.00-14.00 • Pauza de pranz

Masa de prânz va fi servită la restaurantul hotelului

14.00-15.30 • Claudio Farnararo

14.00-15.30 • Claudio Farnararo

Minimally invasive endodontics

15.30-16.00 • Pauza Cafea

16.00-17.30 • Radu Bulat

16.00-17.30 • Radu Bulat

Cleaning & Shaping – corelația dintre instrumentare, irigare și succes

17.30-18.30 • Sergiu Spataru

17.30-18.30 • Sergiu Spataru

New age in endodontics – influența bioceramicilor asupra calității tratamentelor endodontice

Studentii au acces gratuit la conferinte in limita locurilor disponibile direct la locatie.

Workshop-uri

Vineri, 10 Februarie

15.00-18.00 • WORKSHOP

15.00-18.00 • WORKSHOP

Retratamentul endodontic – protocol de lucru pas cu pas Sergiu Nicola

* Necesita inscriere separata cu plata online

Sâmbătă, 11 Februarie

9.00 -12.00 • WORKSHOP

9.00 -12.00 • WORKSHOP

Anatomic shaping with Protaper Ultimate files and bioceramic obturation – Claudio Farnararo

* Necesita inscriere separata cu plata online

12.30 -14.30 • WORKSHOP

12.30 -14.30 • WORKSHOP

Dificultati in montarea matricilor sectoriale Marius Bud

* Necesita inscriere separata cu plata online

15.00-18.00 • WORKSHOP

15.00-18.00 • WORKSHOP

Primii pasi in utilizarea micoscopului Stefan Jitaru

* Necesita inscriere separata cu plata online

Parteneri Platinum

Parteneri GOLD

Parteneri SILVER

Contact

12 + 6 =

 

* Vom salva datele tale personale doar in scopul de a te putea contacta inapoi. Trimiterea acestui formular reprezinta acordul tau in acest sens. Poti oricand cere stergerea acestora.